Instant SSL

Pianka wtórnie spieniona a ochrona środowiska

Maj 10, 2021

Pianka wtórnie spieniona ma zróżnicowane parametry oraz właściwości, które pozwalają na jej zastosowanie w wielu dziedzinach. Dzięki procesowi ponownej obróbki, zwanej rebound, pianka wolna jest od szkodliwych dla zdrowia metali ciężkich, dzięki czemu z powodzeniem może być stosowana do produkcji mebli tapicerowanych.

Właściwości pianki wtórnie spienionej

Pianka wtórnie spieniona charakteryzuje się wysoką odpornością na temperaturę, niezależnie od tego czy jest ona niska czy też wysoka, ale również jest odporna na działanie czynników patogennych oraz chemicznych. Jednocześnie, dzięki swojej strukturze przepuszcza powietrze co pozwala na jej zastosowanie w wielu dziedzinach życia codziennego. Idealnie sprawdza się w produkcji mebli tapicerowanych, szczególnie jako wypełnienie zagłówków i podłokietników, poduszek oraz materacy. W sporcie pianka typu R stosowana jest do wytworzenia mat oraz ochraniaczy, a w branży rehabilitacyjnej do produkcji sprzętu do ćwiczeń, klinów czy wałków. W przemyśle samochodowym sprawdza się jako wygłuszenie pojazdu i stosowana jest w takich miejscach jak podsufitki, bagażniki, podłogi, czy decki rozdzielcze. Pianka wtórnie spieniona to również doskonały izolator absorbujący jednocześnie wibracje.

Pianka podwójnie spieniona a środowisko

Pianka podwójnie spieniona powstaje z drobno zmielonych pianek konwencjonalnych, co oznacza, że można ją zaliczyć do pianek recyklingowanych. Dzięki procesowi ponownej obróbki innych rodzajów pianek powstaje produkt ekologiczny o wysokich parametrach odpornościowych oraz licznym zastosowaniu. Pianka typu R w procesie powtórnego spieniania poddawana jest procesom technologicznym, które uwalniają ją od metali ciężkich i innych substancji mogących negatywnie wpływać na środowisko, ale przede wszystkim przyszłych użytkowników. Dzięki wysokiej sprężystości, dużej wytrzymałości jest wygodna, komfortowa oraz trwała, co oznacza, że raz wykorzystana będzie nam służyć przez lata. Piankę podwójnie spienioną można poddać ponownemu procesowi recyklingu, dzięki czemu nie zanieczyszcza ona środowiska. Jest więc bezpieczna dla naszego otoczenia, ale przede wszystkim zdrowia.

Wróć